142,7 млн. лв. ще струва новата част от Околовръстното на София

0

Проектът на Софийския околовръстен път ще бъде приключен до края на 2021 година и ще струва 142,7 милиона лева. Това каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски по време на инспекция на строителството и разширяването на участъка.

По думите му пътят може да бъде завършен и по-скоростно, тъй като строителите работят с бързи темпове.

Обсъждаме и мероприятията по въвеждане на временна организация на движението от неделя на обяд, свързан със затварянето на участъка от пътен възел „Горубляне“ до пътен възел „Младост“ и обходите, които предвиждаме да бъдат направени. Транзитният трафик ще бъде пренасочван към Северна скоростна тангента от магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“, локалният ще използва булевардите „Александър Малинов“ и Цариградско шосе, както и Самоковско шосе и ул. „Инж. Георги Белов“. Предвиждаме участъкът да бъде отворен на 10 септември, като причината за неговото затваряне е надлезът, който е изчерпал своята експлоатационна годност. Повече от 40 години от неговото построяване той не е ремонтиран основно и е опасен“, посочи той.

На мястото на сегашния надлез ще бъде изградено ново съоръжение. То ще е модерно и ще отговаря на изискванията на проекта, тоест 6 ленти и всички системи, свързани с безопасността на пътуването. В момента създаваме известни затруднения и неудобства на гражданите и гостите на София, но това е само с цел да направим инфраструктурата на столицата модерна, удобна и безопасна за пътуване“, отбеляза Терзийски.

Пътят ще е с 6 ленти на директното трасе, плюс разделителна ивица, две локални платна с две ленти и тротоари от двете страни и ще позволява скоростта да бъде 80 километра в час.

Заместник-кметът на Столична община Кристиан Кръстев обясни, че трафикът, който идва през „Самоковско шосе“ ще бъде извеждан през няколко пътни артерии, но на „Самоковско шосе“ и ул. „Инж. Георги Белов“ ще бъде изграден светофар, който ще остане постоянно съоръжение.

Освен това, с Центъра за управление на трафика ще се опитаме да подпомагаме допълнително организацията на движението, за да обезопасяваме и да дърпаме трафика, за да можем да подпомагаме хората“, каза той.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си