100 милиона харчи София за строеж и ремонти на булеварди и улици

0

Големи инфраструктурни проекти се бавят заради обжалвания в съда

17 големи проекта за строителство и ремонт на улична инфраструктура ще бъдат реализирани до края на годината в София, предвиждат плановете на Столична община.
Най-скъпият обект, който по предварителни изчисления трябва да излезе почти 28 млн. лв., е за изграждането на естакада на кръстовището на булевардите „Гешов“ и „България“. Строителството се забави заради обжалвания в съда. Проектът предвижда съоръжението да е на 2 нива – отгоре с кръгово кръстовище, а отдолу движението ще се регулира със светофари. Неправителствени организации от София са недоволни, че е приет вариантът, който няма да намали задръстванията по булевардите. Те искат общината да изгради безконфликтно кръстовище на 3 нива, което да гарантира бърз непрекъснат трафик и изхвърлянето на по-малко вредни емисии в атмосферата от автомобилите.
На второ място по размер на инвестицията ще е ремонтът на 6 км от бул. „Вл. Вазов“ – от моста „Чавдар“ до бул. „Ботевградско шосе“. За реализацията на проекта ще бъдат дадени около 15 милиона. Ще се ремонтират и осемте моста над Владайска река и Слатинска река и един подлез.
През 2015 г. ще започне строителството на пробива от бул. „Никола Вапцаров“ покрай болница Токуда към ул. „Сребърна“, и бул. „Черни връх“. Тази пътна връзка ще разтовари значително трафика по бул. „Джеймс Баучър“, и бул. „Черни връх“. За проекта вече има процедура за издаване на разрешение за строеж и в първите дни на пролетта работата там може да започне.
Друг голям проект в София е за трамвайната линия от Семинарията към Студентския град. Кметството е обявило обществена поръчка за избор на изпълнител на обекта. Подробният план обаче е обжалван от граждански сдружения в съда.
Най-късно до средата на лятото трябва да бъде довършено разширението на бул. „Тодор Каблешков“ – между бул. „Братя Бъкстон“ и бул. „Цар Борис III“. То ще струва 3,6 млн. лв. Новата отсечка на булеварда ще е с по 2 ленти във всяко платно. Проектът за модернизацията на пътната артерия предвижда и разширяването и ремонта на моста над Боянска река.
Наред тази година са и 6 км от бул. „Вл. Вазов“ – от моста „Чавдар“ до бул. „Ботевградско шосе“. Ще струва 14,9 млн. лв. Ще се ремонтират и 8-те моста и един подлез.
През лятото ползващите „Цариградско шосе“ ще имат трудности с пътуването в 2 отсечки от булеварда. Ще бъде обновено трасето между бул. „П. Яворов“ до моста на 4-и км и от надлеза над бул. „Ал. Малинов“, който беше ремонтиран през 2014 г., до Околовръстния път. За обновяването на най-натоварения столичен булевард общината ще инвестира около 13 млн. лева. Проектът предвижда и основен ремонт на детелината на алея „Яворов“, на централните платна и локалите, на моста над река Искър, транспортния подлез до него. Ще бъде рехабилитиран и подлезът при хотел „Плиска“.
Разширение ще се прави и на бул. „Монтевидео“ от бул. „Н. Петков“ до ул. „763“, където булевардът влиза в новата част на комплекс „Овча купел“. Индикативната стойност на проекта се очаква да е около 5 млн. лв. Предвижда се отсечката да бъде с по 2 ленти и асфалт на мястото на сегашните павета.
Общината планира да инвестира още 3,2 милиона за разширение и асфалтиране на ул. „Богатица“ между булевардите „Арсеналски“ и „Дж. Баучер“. По стръмната улица ще се ремонтира и канализацията под платното, ще бъдат подменени бордюрите, тротоарите, осветлението и ще бъдат изградени джобове за контейнери за смет. Други 1,2 млн. лв. ще бъдат изхарчени за подобен ремонт и по бул. „Арсеналски“.
1,5 млн. лв. ще струва ремонтът на бул. „Прага“ между булевардите „Скобелев“ и „П. Славейков“. От общината обещават той да свърши за не повече от месец и половина. Плановете са павета да заменят асфалта, както и да бъдат обновени канализацията под булеварда и тротоарите.
До края на 2015 г. общината е предвидила 6,2 милиона за обновяване на бул. „Сливница“ между булевардите „К. Величков“ и „П. Дертлиев“. Той трябва да завърши за 2 месеца. Проектът включва и рехабилитация на надлеза при Захарна фабрика, който не е ремонтиран, откакто е построен в средата на 60-те години на миналия век.
3,2 милиона ще бъдат изхарчени за основен ремонт на трамвайната линия и пътните платна по ул. „Козлодуй“ – от бул. „М. Луиза“ до ул. „К. Стоилов“. Релсите не са рехабилитирани от пускането им в експлоатация през 1978 г.
Новата ул. „Обиколна“ между бл. 211 в „Дружба“ и бул. „Копенхаген“, дълга 1,1 км, ще струва 3 млн. лв. Почти толкова ще излезе и ремонтът на бул. „Братя Бъкстон“, където ще бъдат подменени настилката, тротоарите, бордюрите, осветлението.
8 милиона ще отидат от общинската хазна на най-тежкия ремонт в центъра на бул. „Дондуков“ от ул. „Кракра“ до Младежкия театър. Ще се подменят трамвайният път, бордюрите и тротоарите.
Ремонтите на първите обекти ще тръгнат напролет и няма да се правят наведнъж, за да не се блокира трафикът в столицата, обещават от общината. Почти никъде няма да се спира движението, като ще се правят с частични стеснявания.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си