10% повече кредити изтеглени през лятото

Българинът ползва парите приоритетно за покупка или ремонт на жилище

0

От началото на лятото изтеглените кредити са с една десета повече, отколкото за същия период на миналата година. Много хора теглят през лятото ипотечни кредити за да си харесат имот и да го купят, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев за „Монитор“. „Само през юни има 10% ръст на запитванията за кредити спрямо същия месец на миналата година. Едновременно с това през миналия месец още една банка леко намали лихвите си по тези заеми. В момента преференциалните оферти се движат между 2,7% и 3,1%. Очакваме горещо лято през юли и август най-вече при тегленето на ипотеки“, прогнозира той.

Увеличение се наблюдава и при потребителското кредитиране, където клиентите ползват парите за по-големи ремонти в дома, смяна на обзавеждане или довършване на ново жилище. Бележат ръст и сумите, като хората вече теглят между 10 000 и 15 000 лв., за подобряване на жилищата си. За същия период на миналата година теглените пари са варирали между 8000 и 12 000 лв.

Според кредитни консултанти не се наблюдава ръст в тегленето на заеми специално за ходене на курорт. Единични са подобни кредитни сделки за почивка на море у нас и в чужбина. Това е доказателство, че за летните си отпуски клиентите използват спестени пари и вече показват по зряла финансова култура, коментират анализатори.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си