11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Изграждат Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод”

Общински съвет Габрово подкрепи предложението на Община Габрово да придобие безвъзмездно от Министерството на образованието и науката сградата на бившия текстилен техникум за създаване и изграждане на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод”. Характеристиките на сградата предоставят възможност за създаване и представяне на изкуство, а близостта ѝ до друга музейна институция – Домът на хумора и сатирата, дава възможност за оформяне на културен комплекс с интегриране на различни услуги.

Идея и история

В брой 2. от 14 януари 1992 г. вестник “100 вести” предлага на страниците си създаване на постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод в Габрово. Усилията в тази посока са продължени от Сдружение “Нашето по-голямо Габрово”, което с Решение 113 от 19 юни 2008 г. на Общински съвет, получава подкрепа за инициативата си за създаване на Център за съвременно изкуство на името на художника.

С договор, сключен с Кристо, Стефан и Анани Явашеви от 2013 г., Община Габрово получава дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в срок от 10 години от подписването му.

През 2017 г. следват изложбите “Роден в Габрово” и “Кристо и Жан-Клод. Проекти” в Музея на хумора и сатирата, които се радват на голям успех и медийно внимание. Габрово вече е разпознаваемо място, свързано с корените на Христо Явашев, детството му и фамилната история. През 2020 г. в ХГ „Христо Цокев“ беше открита и изложба „СъученициТЕ“, с творби на Дора Бонева, Ива Хаджиева, Драган Немцов и Христо Явашев – Кристо – израснали буквално в един двор. „Габровската колония“ – така Борис Попов нарича своите ученици. Четири талантливи деца, свързани преди повече от 7 десетилетия от детските игри и страстта да рисуват, всяко от тях вече утвърден творец с впечатляваща биография.

Мястото

В търсене на сграда през годините се обмислят различни варианти, сред които и теренът на бившия Техникум по текстил в гр. Габрово с прилежащите към него сгради. Изборът пада върху него, защото е с подходяща локация, помещенията са с удачни размери, общото състояние на основната сграда и прилежащите й е много добро, конструкциите са стабилни. Може да бъде преустроена и да й бъде вдъхнат нов живот. В историята на съвременното изкуство подобно „съживяване“ не е прецедент. В галерии за съвременно изкуство са превърнати стари фабрики, гари, училища, складове.

Техникумът и прилежащите му сгради и инфраструктура са разположени върху три имота с разгъната застроена площ около 10 700 кв.м.

Център “Кристо и Жан-Клод”

Центърът за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” предвижда освен обширни изложбени зали, също фондохранилища, зала за събития, ателиета за габровските художници със съвременни условия за работа – удобни за посещения на куратори, критици, колекционери и публика, резидентни студиа за гост-артисти, работилници за деца, карнавална работилница с изложбена зала, кафене и споделено пространство.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ