16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Община Пловдив отстранява забележките на НИНКН по проекта за Небет тепе

До две седмици забележките на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за проекта „По крепостните стени на Филипопол“ да бъдат отстранени и проектът да получи положително становище от археолозите София Христева, се разбраха на среща в края на миналата седмица заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев, главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, ръководителят на проекта арх.Румяна Пройкова, реставраторът Никола Стоянов и археологът София Христева. В съботния ден работната група огледа обекта и на място се запозна с препоръките на НИНКН.

Голяма част от забележките са дребни и ще бъдат отстранени в проекта в минимални срокове. Едната е например осветлението да бъде повдигнато и да не бъде през 1,5 метра, а на по-големи разстояния – такова е виждането на археолозите. Друга тяхна препоръка е габионите да бъдат покрити с жива растителност – тези препоръки веднага ще бъдат спазени. Имаме разминаване за материала, от който да бъдат изградени пътеките по маршрутите за туристи – ние държим да са от устойчив материал, а не от насип, за да не свличат при дъждовно време, но това няма да попречи на проекта“, заяви Райчев.

Община Пловдив ще изпрати ново писмо до НИНКН за получаване на съгласувателно становище за тези части от проекта, по които няма забележки. Това са реставрация, консервация и експониране на „Източната порта“ на Филипопол, както и преустройство на двете най-близки къщи до археологическия обект, в които ще се обособят Информационен център и санитарни помещения, включително и за хора в неравностойно положение.

Имаме готовност да започнем работа по тези позиции веднага щом получим положително становище от института“, категоричен е зам.-кметът по строителство.

 

Related Articles

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ