12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Холандец инвестира в живописно чирпанско село и го връща към нов живот

Холандец, който избра България за своя втора родина, връща към нов живот живописното чирпанско село Средно градище. Денес ван Гилс, който от близо 9 години живее и работи в страната ни, се опитва да превърне селцето в атрактивна дестинация за любители на селския туризъм.

Когато за пръв път дойдох в Средно градище, останах изумен от красивия каменен градеж на къщите. В същото време ме заболя, че те са изоставени от години, с паднали покриви и обрасли с бурени дворове. Представих си мястото оживено, пълно с туристи и млади хора, и реших да вложа средства и усилия в неговото възстановяване“, казва ван Гилс.

Той е купил няколко къщи в селото и изцяло със собствени средства е започнал тяхното реновиране. Обновил е покривите, дограмите и вратите, ремонтирал е ВиК и електрическите инсталации. Някои от дворовете вече е изчистил от бурените и е засадил млади овощни градини с типични за българския климат плодни дръвчета. Идеята е в къщите да отсядат туристи, избрали тишината, спокойствието и красотата на пасторалния живот в полите на Средна гора.

Първото, с което село Средно градище прави впечатление, са къщите и оградите от камък. Заради каменните градежи, селището е известно и като Плочкиното село. Според преданието, Средно градище носи името си от двете средновековни селища наблизо – Градището и Долно градище. Над него се извисява най-високият връх на Чирпанските възвишения – Китката (680 м). Селището е традиционен домакин на Националния фестивал на лавандулата, тъй като преди близо век тук са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България. В Средно градище има две винарни, дестилерия за изваряване на розов и лавандулов цвят. Районът е подходящ за отглеждане на слънцелюбиви култури, етерично-маслени насаждения и лозя.

Селото привлича интереса на чужденците с тишината, спокойствието, чистата природа и гостоприемството. През последните години десетина къщи вече са купени от англичани, германци, поляци. За да привлече интереса на млади и дейни хора, Денес ван Гилс отваря рок и спортен бар в малкото селце, в което живеят едва стотина души. За целта той е купил изоставената сграда на старата фурна за хляб, до дни ще заработи като заведение с градина, билярдна зала, дартс и други забавления.

Рок бандата Rock Stage ще свири на откриването, което ще бъде ознаменувано и със заря в небето над Средно градище. С надеждата селцето отново да се оживи от млади семейства, избрали живота на село.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ