11 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Футуристичната красота на стадионите на Мондиал 2022 в Катар

Футболното събитие на годината – Мондиал 2022 вече посреща първите отбори, екипи и фенове. Участващите държави ще имат честта да играят на едни от най-модерните стадиони в света. Седем от осемте уникални съоръжения са построени от нулата специално за турнира, а другото е тотално преустроено, за да покрие най-високите стандарти. Освен архитектурни шедьоври стадионите са и технологично авангардни. Всичките осем стадиона ще се захранват от специална ферма за слънчеви панели и ще имат персонални охладителни системи, за максимален комфорт на състезатели и публика. Ето и осемте арени, на които ще се изиграят футболните спектакли, от betportal.

Lusail Stadium (2022 г.)

Капацитет: 80 000

Мачове: 10, включително финала

Местоположение: Лусаил, на 15 км северно от Доха

Това е най-модерният стадион на Световното първенство в Катар, който беше открит едва тази година. Лусаил ще бъде в центъра на нов град със същото име е бе посторен за 33 милиарда британски лири, като може да бъде дом на 200 000 души. В края на Световното първенство повечето от местата ще бъдат премахнати, защото „усаил няма да има нужда от собствен футболен стадион след 2022 г. Той ще се превърне в обществен център на училища, магазини, здравни клиники и спортни съоръжения под покрива на стадиона. Останалите места за сядане от горния етаж ще станат част от открити тераси за нови домове.

Al Bait Stadium (2021 г.)

Капацитет: 60 000

Мачове: 8, включително мача на откриването

Местоположение: Ал Кхор, на 35 км северно от Доха.

Този стадион е покрит с огромна структура, подобна на палатка, и носи името си от палатките bayt al sha’ar, използвани от номадските хора в региона. Палатката и прибиращият се покрив ще помогнат за охлаждане на стадиона. Горната част от трибуните ще бъдат премахнати след Световното първенство (с капацитет под 32 000) и ще бъдат предоставени на развиващите се страни. На стадиона ще бъде открит петзвезден хотел и търговски център. Това е най-отдалеченият стадион от Доха, въпреки че е само на 40 минути път с кола.

974Ras Abu Aboud Stadium (2021 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 7, до 1/8-финалите

Местоположение: Доха

Дори по мащабите и стандартите на Катар, това е забележителен стадион. Изграден е от 974 корабни контейнера – откъдето идва и името, като всички са от модулна стомана. Преди това се е наричал стадион Ras Abu Aboud. В края на Световното първенство той ще бъде напълно демонтиран, като частите ще бъдат използвани за други спортни проекти. Обектът ще стане крайбрежен туристически комплекс.

Khalifa International Stadium(1976 г.)

Капацитет: 45 416

Мачове: 8, включително плейоф за третото място

Местоположение: Доха

Единственият стадион за Световно първенство 2022, който е съществувал преди няколко години, е Международният стадион Халифа. Съоръжението е построено през 1976 г. и е преустроено през 2017 г. Стадионът беше домакин на Световното първенство по лека атлетика и финала на Световното клубно първенство, който Ливърпул спечели, като и двете събития бяха през 2019 г. Халифа е единственият стадион за Световно първенство, който няма да бъде частично или напълно демонтиран след Мондиал 2022.

Education City Stadium (2020 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 8, до четвъртфиналите

Местоположение: Ал Раян, 7 км западно от Доха

Стадионът Education City Stadium се намира в средата на няколко катарски университета в зелено пространство точно извън Доха. Той е известен като „Диамантът в пустинята“ и има усъвършенствана система за охлаждане. Диамантените шарки на фасадата са супер атрактивни и променят цвета си, когато слънцето се движи в различните части на деня. Стадионът беше домакин на финала на Световното клубно първенство на ФИФА през 2021 г., а капацитетът му ще бъде намален наполовина след Световното първенство.

Al Thumama Stadium (2021 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 8, до четвъртфиналите

Местоположение: 12 км южно от Доха

Още един стадион, на който капацитетът ще падне до 20 000 места, след като Световното първенство завърши. На територията му ще бъдат открити допълнително хотел и джамия. Съоръжението е кръстено на местно дърво, а дизайнът му наподобява gahfiya – арабска шапка.

Al Janub Stadium (2019 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 7, до 1/8-финалите

Местоположение: Ал Уакра, 18 км южно от Доха

Първият нов стадион за Световно първенство, който бе завършен, през май 2019 г. Той беше домакин на финала на Азиатската Шампионска лига през 2020 г. Дизайнът е базиран на платната на лодки Дау. Стадионът има охлаждаща система, така че може да се използва през цялата година. Подобно на повечето други стадиони домакини на първенството, 20 000 седалки ще бъдат премахнати след края на най-големия футболен форум в света и стадионът ще се ползва с намаления капацитет.

Ahmad Bin Ali Stadium (2020 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 7, до до 1/8-финалите

Местоположение: Ал Раян, 20 км западно от Доха

Този стадион е построен на мястото на стар терен със същото име. Интересното при него е, че над 80% от строителните материали, с които е изграден, са използвани повторно от първоначалния терен или са рециклирани. Най- атрактивна е неговата светеща фасада. Тя е с орнаменти, които представляват различни символи на страната. След края на турнира стадионът ще стане клубен на футболния отбор Ал Раян, като капацитетът ще бъде намален до 20 000 места за посещение.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ