22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Първият извънстоличен технологичен парк в страната ще бъде открит в Габрово

Първият извънстоличен технологичен парк в страната ще бъде открит официално в Габрово на 20 ноември 2020 г. Церемонията ще се състои от 14:00 часа пред реконструираната сграда на ул. „Доктор Илиев-Детския“ № 5.

С инвестиция по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. е изградена модерна научна инфраструктура с високотехнологично оборудване.

За 1 823 602 лв. са въведени мерки за енергийна ефективност чрез фотоволтаични и соларни панели, монтирани са термопомпени и климатични системи, сградата е топлоизолирана. Обособени са четири лабораторни комплекса с измервателни уреди и технологично обзавеждане на стойност 4 203 780 лв.

Техниката ще се ползва за научно-приложни изследвания в областта на мехатрониката и чистите технологии, както и за обучение на студенти и докторанти. Лабораториите ще са достъпни и за бизнес организациите, като се предвижда част от тях да бъдат акредитирани.

Общата стойност на проекта Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии“ е 23 569 719.17 лв. Технически университет – Габрово е водеща организация и работи съвместно с шест партньора – наши университети, институти на Българската академия на науките и местни компании.

Във връзка с противоепидемичните мерки събитието ще може да се гледа чрез директно излъчване в платформата Microsoft Teams. 

В церемонията ще участват представители на централни и местни органи на властта, научните среди, бизнеса и партньорски структури. Чрез онлайн връзка ще се включат образователният министър Красимир Вълчев и българският еврокомисар Мария Габриел.

На същата дата от 15:30 до 16:30 часа ще се проведе онлайн информационен ден по проекта, където ще бъдат представени дейностите и научната програма. 

Related Articles

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ