16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Укрепиха свлачището на пътя между Елена и Сливен

Завършиха укрепителните дейности на свлачището при 107-мия километър на пътя между Елена и Сливен (път ІІ-53). Инвестицията е за над 2 млн. лева.

Второкласният път, преминаващ през прохода „Вратник“, е най-пряката връзка между градовете Велико Търново и Сливен и е важна пътна комуникация за общините Елена и Сливен с малките населени места с. Бяла, с. Стара река, с. Новачево, с. Градско, с. Жълт бряг и с. Бяла паланка. За обекта има издадено разрешение за ползване и шофьорите пътуват по ремонтираната отсечка. Строително-монтажните работи са изпълнени по проект „Превенция и противодействие по свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа – Фаза 2“, финансиран от приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

През 2015 г. интензивните валежи активизираха свлачищна зона на второкласния път, при 107-ми км, и това наложи ограничаване на движението в отсечката на МПС над 10 тона.

За укрепването на свлачището е изградена пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на участъка. Ремонтирани са съществуващите отводнителни съоръжения и е възстановена стоманобетоновата регула. Отсечката е с нова пътна настилка, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи за повишаване безопасността на движение.

Изпълнител на обекта е „Хидро-Вод Строй“ ДЗЗД, в което участват: „Хидрострой“ АД и „ВДХ“ АД. Договорът им е за 2 155 352.87 лв. с ДДС. Строителният надзор е на „Булинженеринг-ТС“ ЕООД. Техният договор е на стойност 33 432 лв. с ДДС. Авторският надзор е осъществен от „Геоконструкт“ ООД, като стойността на договора е 12 000 лв. с ДДС.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ