11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Удължават срока за обновяване на Планетариума в Смолян

Очаква се да е готов до началото на есента

Проведени са предварителни разговори за удължаване на срока за изпълнение на проекта за обновяване на Планетариума в Смолян с няколко месеца. Така при първоначален срок края на юни 2023 година, след 3-4 допълнителни месеца проектът ще бъде завършен в цялост и Смолян ще има своя обновен Планетариум по всички световни стандарти.

Проектът стартира през 2021-ва година. Той се финансира от два източника, което според общината административно усложнява управлението и изпълнението на заданието. Спецификата на сградата и оборудването, в комбинация с динамичните инфлационни процеси, са допълнителни фактори, които забавят проекта. По него е предвиден основен ремонт и реконструкция на Планетариума – подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития; осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност.

Другата важна част е доставката на ново високотехнологично оборудване за звездната зала, за обсерваторията и останалите помещения в сградата. Предвижда се и обособяване на втори Посетителски център, за да се обогатят услугите, които ще се предлагат.

1 651 302,88 лв. с ДДС са средствата отпуснати за реализация на дейностите след процедура по ЗОП. Изпълнител е „ИСА 2000“ ЕООД.

След завършване на проекта в основната звездна зала ще може да се изнасят различни спектакли и програми. Сградата ще може да се ползва за провеждане на конгреси, презентации, дигитални събития. Ще бъде възможно и излъчване на живо на световни астрономически, космически, спортни, културни събития и др.

Снимка: Община Смолян

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ