16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на изложбата бе организирана практика към катедра “Теория и история на архитектурата” в УАСГ. Целта й бе да се направи проучване и да се изготви единна база данни с информация за всички закрити училища и техния потенциал. Броят на изоставените сгради е малко над 1000, като в момента данните се обработват и ще бъдат публикувани на сайта на павилиона.

Авторите на българския проект „Образованието е придвижване от мрак към светлина” събират информация и през коя година са били закрити училищата, с каква инфраструктура разполага населеното място и др. Според екипа на Архитектурното биенале, колкото по-скоро те са затворили врати, толкова по-голяма е вероятността сградата да е в добро състояние. Амбицията на архитектите е до края на септември да бъде създадена виртуална карта с база данни и тя да бъде публикувана на сайта на павилиона.

Екипът вярва, че определени училища биха могли да приютят нова обществена функция и по този начин да станат притегателна сила за хората. Идеята им е с подходящо стратегическо проучване да се види къде би могло да се случи това.

Проектът “Образованието е придвижване от мрак към светлина” на младите и талантливи архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България. Демографската криза, обезлюдяването и последиците от него са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

До момента българският павилион на Венецианското архитектурно биенале, което ще продължи до 26 ноември 2023 г., е посетен от близо 16 000 души.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ