12 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

МРРБ: 84 проекта за укрепване на свлачища и срутища отиват за проверка от АДФИ и НАП

84 проекта за укрепване на свлачища ще бъдат изпратени за проверка от АДФИ и НАП. За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на брифинг. На него тя оповести резултатите от извършена проверка на работата на „Автомагистрали“ ЕАД за група обекти, наречени свлачища, срутища и укрепване на пътни платна.

Регионалният министър съобщи какво показва проверката, която е само по документи. През месец септември 2019 г. с правителствено постановление 430 млн. лв. са отпуснати целево от държавния бюджет за решаването на тези остри и наболели проблеми. Те са постъпили в бюджета на МРРБ и от там – в Агенция „Пътна инфраструктура“. На 23.10.2019 г. АПИ сключва общ рамков договор с „Автомагистрали“ ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лв. без ДДС. По силата на този договор АПИ превежда 221 млн. лв. в края на 2019 г. на „Автомагистрали“ ЕАД, която от своя страна сключва договори с 25 фирми за общо 188 млн. лв. без ДДС за 84 обекта. В тези договори страните са се споразумели да изготвят проекти за конкретните обекти, да се наемат техника и да се доставят материали за бъдещите строежи. Сроковете им са 2 години и приключват в края на 2021 г.

От всички 84 обекта е изпълнен един – срутището до Рилския манастир, за което са похарчени около 6 млн. лв. Останалите 182 млн. лв. все още се намират във фирмите подизпълнители. Другите 83 обекта към днешна дата се намират във фазата на проектирането, обяви министърът. Това включва поправка на кадастрална карта, изработване на подробни устройствени планове, идейни проекти, технически проекти, след което издаване на разрешение за строеж, но без строителство.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ