15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

По следите на архитектурното наследство в рамките на ContextAir

През 2023 г. селекцията на проекти за резидентната програма на Община Пловдив е насочена към архитектура, дългосрочни проучвания на града, неговото наследство и особености, както и към създаването на по-необичайни като форма артистични визии за него. Проектите са предвидени за реализация в края на резидентния период и през есента 2023 г. След предварителното проучване, което Андерс Елин и Селма Боскайло направиха през юни, по своя проект в Пловдив вече работи и вторият резидент на програмата за тази година.

Емил Урумов е независим куратор и автор, роден в Пловдив, който живее от 25 години в Париж. Той е автор на проекти като “Палат Потьомкин“ (Фондация Рикар/Национална Галерия, София, 2017), “Tension Economy” [Икономика на вниманието/напрежението] (Център Парк Сен Леже, Франция, 2016), “Театър на операциите“ [Театр де л‘Юзин, Женева, Швейцария, 2015), “Принципът Галапагос“ (Пале де Токио, Париж, 2013). 

През 2018-19 г. е директор на център за съвременно изкуство BBB (Тулуза, Франция). Един от последните му проекти, “Груп Шоу (по Коянискатси)“ (галерия Сал Принсипал, Париж, 2023) е свързан с отзвука на екологичните въпроси в сферата на изкуството. Неговите изследвания и интереси включват политическата същност на изложбените пространства, контекстуални и “ситуирани“ изложбени формати, понятието за “полезна стойност“ в изкуството, възможните проходи между ролите на куратора и твореца. Той работи също така по проекти, свързващи кураторски подход с практиката на документално-концептуална фотография.

Проектът на Емил Урумов Learning from Plovdiv [Учейки се от Пловдив] е вдъхновен от книгата Learning from Las Vegas, едно изследване на архитектурен случай, считан за жалон на пост-модернизма. Проектът цели да произведе визуален анализ на взаимовръзката между изключително разнообразните архитектурни и градоустройствени пластове на Пловдив, от древността до съвременните молове.

Подходът на Емил Урумов синтезира кураторски, теоретични, художествени и фотографски умения. Крайният резултат е предвидена изложба, която предстои да се покаже в Пловдив, София, а след това и във Франция. Авторът си е поставил за цел да произведе значителна серия от изображения с архитектурни и социо-икономически оттенъци, на кръстопът между документалния артефакт и художествената творба. 

Среща с Емил Урумов в Пловдив, на която той ще представи работата си по този и други свои проекти, предстои в началото на септември.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ