7 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

ТЕЦ Бобов Дол прави най-големия фотоволтаичен парк на Балканите

С над 100 000 кв.м. разширение е одобреният терен за изграждане на фотолтаичен парк в ТЕЦ Бобов Дол. Съоръжението ще е сред най-големите на Балканите и ще е на територията на бившия сгуроотвал до село Палатово. Преди години теренът беше изведен от експлоатация и беше рекултивиран.

Преди няколко месеца ТЕЦ Бобов Дол получи разрешение от РИОСВ за поставяне на 240 000 соларни панела на територията на сгуроотвала „Сухо дере“.

Плановете на ТЕЦ Бобов Дол са за производство на зелен водород, който ще се добива чрез електролиза на вода. Необходимата електрическа енергия за производство на този водород ще се осигурява именно от новоия фотолтаичен парк. Съоръжението ще е сред най-големите на Балканите и с мощност от 100 мвтч. След като се отказаха от производството на енергия от отпадъци, от ТЕЦ Бобов Дол започнаха да инвестират в големи проекти за диверсификация на горивния микс. От Централата залагат на постепенно премахване на въглищата чрез поетапно въвеждане на биомаса, природен газ, както и инвестицията в огромния фотоволтаичен парк.

 

Related Articles

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ