18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

За 1 милион лева: Монтират „умни“ лампи в 2 квартала на Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в район „Централен“ и район „Южен“. Той ще бъде реализиран по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Общата стойност на проекта е 1 126 999,69 лв. като той ще бъде реализиран изцяло с безвъзмездна финансова помощ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Община Пловдив е класирана с 98 от 100 възможни точки.

Основната цел на проекта е да се изгради модернизирана общинска система за изкуствено външно осветление (СУО) чрез въвеждане на мерки за електроенергийна ефективност в два района на град Пловдив – „Централен“ (между бул. „Копривщица“, бул. „Марица-юг“, бул. „Руски“ и бул. „Христо Ботев“) и „Южен“ (между ул. „Коматевско шосе“, ул. „Академик Петър Динеков“, бул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“).

По проекта се предвижда подмяна на 1913 бр. осветителни тела със съвременни LED такива и изграждане на система за автоматизирано управление и контрол и въвеждане на ВЕИ-базирано захранване за СУО.

С настоящия проект, Община Пловдив ще има възможността да намали емисиите на CO2, енергийното потребление и финансовите разходи за ел. енергия, както и да подобри условията за живот на жителите и гостите на града. Проектът напълно кореспондира с водещи стратегически планове в национален и европейски контекст, като допринася за намаляване на енергийното потребление, замърсяване с вредни емисии, повишаването на електроенергийната ефективност, ползването на ВЕИ и др.

Проектът ще се изпълнява в партньорство с норвежка организация, която ще подкрепи Община Пловдив с експертиза и добри практики.

Related Articles

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ