11 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Строителството на участъка Калотина – Драгоман от АМ „Европа“ е на финален етап

Строителството на 14,5 км от автомагистрала „Европа“ в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман се извършва без спиране на трафика по първокласния път I-8, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Повечето съоръжения са съществено завършени и асфалтовите работи са на финален етап. В момента движението в отсечката се осъществява по директното трасе с вече положена асфалтова настилка с изключение на участъците на преходи между двете платна за движение.

Строителството на трасето между Калотина и Драгоман започна през февруари 2020 г. Очаква се обектът да бъде завършен до края на септември т. г. Срокът за приключването му беше удължен заради пандемията от COVID-19 и затруднените доставки на строителни материали, което забави и възпрепятства строителния процес. Друга причина за удължаването на срока са неприключилите отчуждителни процедури за изместване на инженерни мрежи, неотразени в действащия Подробен устройствен план или отразени с друго местоположение. Това наложи неговото изменение и разработеният ПУП е внесен в Министерство на околната среда и водите през месец май 2022 г. за становище. Очаква се решението на МОСВ.

В момента в участъка Калотина – Драгоман се работи на 3 съоръжения – един селскостопански подлез и два надлеза, чието изпълнение е 95%. Пътният възел към интермодалния терминал Драгоман е изграден, положен е трошен камък на пътното платно и до 15 дни предстои да бъде асфалтиран. Всички останали съоръжения са съществено завършени.

В отсечката от 1-ви до 7-ми км са приключили асфалтовите работи. Очаква се тя да бъде завършена до средата на септември т. г. В следващите около 8 км до Драгоман на финален етап е полагането на неплътния асфалтобетонов пласт /биндер/, след което ще бъде положен и износващият асфалтов пласт.

Related Articles

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ