16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Строителството на компостиращата инсталация в Лом върви по график

Изграждането на компостиращата инсталация за преработка на биоразградими отпадъци в Лом се осъществява по график и се очаква до края на годината тя да заработи, съобщиха от пресцентъра на общината.

Строителният обект е на площ от 16 467 кв. м и се намира в местността „Под шосето“ край кв. Моминброд. Площадката и клетките за преработка на биоразградимите отпадаци, както и необходимите помещения, вече са направени. В момента се довършват бетоновите настилки и оградата. Очаква се доставката на преработващата техника и контейнери.

С пускането в експлоатация на компостирищата инсталация ще бъде въведена нова система за разделно събиране и транспортиране на събраните биоразградами отпадъци до съоръжението, където те ще се преработват в компост. Инсталацията е с капацитет над 3000 тона годишно и ще обслужва близо 25 000 жители.

Общата цел на проекта е да се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на община Лом чрез разделното събиране и оползотворяване на зелените и/или биоразградимите битови отпадъци.

Общата стойност на проекта е 3 213 756 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 2 410 619 лв. eвропейско и национално финансиране, а съфинансирането от Община Лом е в размер на 803 137 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски структурни и инвестиционни фондове.

Изпълнител на проекта е „Инфраструктурно строителство“ АД – София.

Related Articles

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ