16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Столична община стартира процедура за над 25 хил. уреда, които ще подменят старите печки

Столична община обяви обществена поръчка за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на 25 644 устройства за битово отопление на електричество, природен газ, топлофициране, пелети и радиатори, с които безплатно ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на всички граждани, които се включат в програмата за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.

Проектът е част от процедурата за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София, за които София спечели финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“.

Столична община ще сключи рамково споразумение с избраните изпълнители за доставка и монтаж на нови отоплителни уреди в три обособени позиции. Първата обособена позиция е за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление, втората – за устройства за отопление на пелети и радиатори, и третата – за устройства за отопление на природен газ и радиатори. Прогнозните количества по първата обособена позиция са 8543 климатика, по втора – 5 285 уреда и 9 444 радиатора, по третата – 793 уреда и 1 579 радиатора. Броят на уредите е прогнозен и е за целия период на проекта до 31.12.2023 г. Той обхваща както уредите, заявени от гражданите в рамките на първата покана за кандидатстване, така и прогнозно количество уреди, които могат да бъдат доставени в рамките на разполагаемия финансов ресурс и за които ще бъде обявена втора покана за набиране на заявления от януари 2021 г.

Общата стойност на поръчката е 41 110 579,00 лв. с ДДС. С осигурения финансов ресурс ще могат да бъдат обхванати над 9300 домакинства, като до момента одобрените кандидати за подмяна на отоплителни устройства са 5 506.

Методиката за комплексната оценка на офертите предвижда да бъде оценена както цената на уредите, така и предложения гаранционен срок на всеки тип отоплително устройство, като гаранционният срок не може да бъде по-малко от 24 месеца. От изпълнителите се изисква да осигурят поне 3 монтажни групи за доставката и монтажа, като подмяната на уредите следва да стартира след края на отоплителен сезон 2020/2021 г.

Наред с монтажа на новите уреди е предвидено да бъде извършен и демонтаж и извозване на старите отоплителни устройства. Те ще бъдат предадени за рециклиране, като получените средства ще бъдат инвестирани от общината в мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Целта на проекта за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични варианти е подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление.

Related Articles

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ