22 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Столична община измерва дистанционно емисиите на автомобилите в града

По инициатива на проект “Зелена София” на Столична община отново започна дистанционно измерване на емисиите от автомобилите в София. Първата избрана локация е бул. “Цариградско шосе” при изхода от алея “Яворов”. Инициативата се провежда със съдействието на ОП “Столичен автотранспорт”, като измерването на емисиите от автомобилите се случва в реално време и без необходимост от тяхното спиране.

В следващите десет дни с подходящи метеорологични условия мобилната лаборатория на испанската компания RSLab ще измерва количествата фини прахови частици (ФПЧ), въглеводороди (HC), въглероден окис (CO) и азотен оксид (NOx). Това са основните замърсяващи елементи на въздуха.

Процесът на измерване на емисиите от разстояние не включва никаква намеса в трафика. Той отнема секунди и започва в момента, когато превозното средство пресече инфрачервените (ИЧ) и ултравиолетовите (UV) лъчи. Системата е сертифицирана по стандарт ISO 17025, което удостоверява надеждността ѝ.

След приключване на изследването резултатите ще бъдат публикувани на сайта на “Асоциация за развитие на София”, както и на ФБ страницата на Зелена София.

Подобно измерване на вредните емисии се провежда за втори път в София. През септември 2017 г., по покана на екипа на “Зелена София”, испанската компания RSLab реализира първото пилотно проучване в София. От данните, събрани тогава, беше отчетено, че 6% от измерените автомобили допринасят за над 20% от замърсяването.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ