18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Столичната община дава 1,5 млн. за граждански проекти за градска среда

Столичната община отваря нова програма, в която ще се приемат идейни предложения и проекти на граждани, неправителствени организации и други за обновяване на градската среда, обяви на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Заделените за целта средства са 1,5 млн. лв. 

Програмата е част от инвестиционната програма на Столичната община за 2021 г. Граждани и организации могат да подават идеи и предложения, които са с приблизително остойностяване, посочи кметът. Трябва да се планира поне приблизителен бюджет, който в процеса на изпълнение ще се уточни детайлно. Срокът за подаване на идейните проекти е до 25 октомври на имейл sofia.izbira@sofia.bg.

Фандъкова разясни, че в рамките на тези 1,5 млн. лв. общината може да финансира един или няколко проекта. Това ще зависи от избора на гражданите. Затова и програмата се казва „София избира“, защото от 1 ноември до края на месеца гражданите ще могат да гласуват в интернет за всички проекти, които бъдат предложени. За разлика от другите програми на общината с външни проекти, при които те се предлагат от граждански организации, но се оценяват от експертно жури, тук оценката ще бъде изцяло с прякото участие на гражданите. Втората разлика е, че докато проектите по другите програми на общината се реализират от организациите, то тази програма ще се реализира от Столичната община.

Кметът Фандъкова съобщи, че до момента са постъпили няколко идейни предложения. Част от тях са за изграждане на изгледна площадка на Витоша и заслон с кът за отдих на Копитото, както и за реконструкция на ул. „Будапеща“ с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и снимки.

Градоначалникът обясни, че не е нужно да се представя архитектурен проект, а идейно предложение с приблизителна стойност. Важното е теренът, на който се предлага, да е общински, за да може да се реализира.

Related Articles

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ