16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

НАП стартира данъчната кампания за физическите лица

От днес (11 януари) започва данъчната кампания за доходите на физическите лица, получени през 2020 година, припомнят от Националната агенция за приходите. Според последните промени в законодателството юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни.

Декларирането и плащането на данъците за доходите, получени през миналата година може да се извърши по електронен път – чрез персонален идентификационен код или електронен подпис, или на хартия – било по пощата или физически в офис на приходната агенция.

От 1 март ще можем да видим предварително попълнената си данъчна декларация чрез персоналния си код. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31-ви март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация.

Родителите имат право на облекчения – 200 лева по-ниска данъчна основа или 20 лева по-нисък данък при едно дете, 40 лева – при две и 60 лева – при три.

Въпреки че в края на миналата година депутатите одобриха промени, с които облекченията са в пъти по-големи, те могат да бъдат приложени за доходите през 2021-ва година.

Вече са достъпни и електронните услуги на НАП. В края на миналата година от НАП предупредиха, че заради годишното приключване и интеграцията на информационните системи до 10 януари няма да са възможни плащания през виртуален ПОС терминал или физически – в офис на агенцията. Под специфичен режим временно само за този период бе и възстановяването на здравните права.

Related Articles

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г. Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ