13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Специален регистър ще следи регистрацията на професионалните домоуправители

Националният план за възстановяване и устойчивост е повод да започнем реалната работа по реформата, свързана с управлението на етажната собственост. От 2019 г. мислим за регулирането на процеса, така че да бъдат защитени собствениците в многофамилните жилищните сгради и да ги улесним при поддържката и обновяването на блоковете. Такава е целта и на промените в ЗУЕС. Това разясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева по БНР.

При промените в закона водещи са поетите ангажименти в рамките на НПВУ. Въвеждат се текстове за задължително плащане на таксите управление и поддръжка, независимо от продължителността на пребиваване на собствениците, ползвателите и обитателите на даден обект в режим на етажна собственост. За улеснение участието в общото събрание се създава възможност за неприсъствено вземане на решения, а контрольорите стават задължителен орган.

Разработваме механизъм, позволяващ на общините да противодействат на бездействието на етажната собственост по отношение на избора на управител в шестмесечен срок от възникването на етажната собственост, обясни още регионалният заместник-министър.

Второто направление, по което се работи, е регламентирането на професионалното управление. С цел защита на собствениците в жилищните блокове се предлага задължителна застраховка професионална отговорност, както и изискването професионалните домоуправители да бъдат търговски лица по смисъла на търговския закон.

В МРРБ създаваме специален регистър, за да контролираме дейността по регистрацията на професионалните домоуправители и да дадем увереност на хората да ползват лицензираните, потвърдени от нас лица, разясни още зам.-министърът.

Третата важна реформа е възможността за учредяване на банкова сметка от името на етажната собственост за средствата, събирани за управление и текуща поддръжка, а не само за поддържане на фонд „Ремонт и обновяване“. Ще се улесни кандидатстването за кредити пред различни финансови институции, ако бъде взето такова решение от етажната собственост. Ще се осигури повече прозрачност по отношение на средствата и хората ще бъдат по-защитени. Наличието на тези сметки и начина на тяхното управление ще са част от факторите, използвани от кредитните институции за определяне на кредитния рейтинг.

Проектът на ЗУЕС е публикуван на Портала за обществени консултации

Близо 1,4 млрд. лв. лева е подкрепата в рамките на Националния за възстановяване и устойчивост за повишаването на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ