20 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

София: Чешки екип е на първо място в конкурса за идеен проект на пешеходния мост в Южния парк

Чешките архитекти от студио „Boele“, в партньорство с „Buro Happold“ от Берлин,“ и техния идеен проект спечелиха първо място в междунардния конкурс на НАГ-София за нов пешеходен мост в Южния парк на София.

Той ще е 325 метров и ще пресича парка над ул. „Бяла черква“. Чрез използването на модулна дървена система архитектите са успели да минимизират въглеродния отпечатък и въздействието върху околната среда.

Предложеното свързване на двете части на Южния парк в София създава гладка пешеходна и велосипедна алея, чиято линия минава през парка с минимална намеса в съществуващите дървета и самия парк, обясняват архитектите.

Елегантната извивка на моста удобно се издига и изкачва над върховете на дърветата и натоварения път, разделящ Южния парк, и също толкова плавно се спуска между дърветата в другата му част. След това извивката на терена е проектирана така, че пешеходният мост да нарушава възможно най-малко съществуващите стари дървета в двете части на парка. Решението за структурни материали от залепени дървени профили намалява изискванията и механизацията и свързаните с тях незначителни въздействия на строителството в тази защитена зона.

Прогнозната цена за проекта на „Boele“ е 7 милиона евро. Очаква се строителството на новия мост да започне най-рано в края на следващата година.

„Първата цел, заложена в заданието, постигаме посредством елегантен дълъг криволинеен мост с удобен наклон, който бавно се изкачва и преодолява необходимия просвет над пътя Бяла черква, откъдето се спуска с подобен постоянен наклон от другата страна.“

„Другата цел се постига с неговата органична форма, като се избягват зони с висока гъстота на дървета и с олекотена структурна система, чието изграждане не изисква тежки машини за монтаж на място“.

Автори на проекта:

Петр Шума, Павел Файфр, Алекс Десов (съавтор)

Проектът е разработен в сътрудничество с Юлия Карасинска (Buro Happold), Витуданиш Дара

Визуализации: 2Dr studio, Петр Коусал

Снимки и информация: Boele Architects и 2Dr studio

Related Articles

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ