16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Отпуснаха 3,5 млн. лв. за доизграждане и ремонт на църкви и манастири

Кабинетът отпусна допълнително 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил.

От осигурените 3,5 милиона лева 400 000 лева са за строително-ремонтни дейности на манастира „Св. Марина“ в с. Каран Върбовка (община Две могили в Русенска област). Светата обител е един от най-старите български манастири, възникнала в периода на Второто българско царство, тя е и основен поклоннически и туристически обект в района. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

1 036 552 лв. са за община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма „Успение Богородично“.

Предвидени са средства и за храмове на територията на Софийската митрополия.

С 535 903 лв. ще бъдат извършени строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм „Св. Димитър“ в Кюстендил, построен през 1866 г.

За храм „Св. Мина“ пък, който заедно с храм „Св. Димитър“ представляват два от трите старинни възрожденски храма в града, бяха отпуснати 311 332 лв. за строително-ремонтни дейности.

За доизграждане на храма „Св. Петка“ в с. Невестино, област Кюстендил, правителството осигури 195 689 лв. Строителството на Светата обител започва преди двадесет години и понастоящем все още не е довършена.

562 504 лв. са за строително-ремонтни дейности по храм „Св. апостол и евангелист Лука“ край с. Граница (общ. Кюстендил). Той е построен през 10-ти век и се счита за една от перлите в короната на Кюстендилската духовна архитектура.

За строително-ремонтни дейности по храм „Св. архангел Михаил“, с. Шума, (общ. Годеч), са отпуснати 396 980 лв. С тях ще се реализира основен ремонт на манастирската сграда, за да бъде възможно заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в община Годеч.

За продължаване строителството на храм „Сретение Господне“ в гр. Перник бяха отпуснати 75 000 лв. Строителството на храма започва през 2020 г. и понастоящем са необходими средства за продължаване на строежа му.

Related Articles

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ