25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Соларна централа намалява разходите за ток на Община Банско

Фотоволтаична централа монтира върху покрива на административната си сграда Община Банско. Тя е с мощност до 35 кW и е реализирана по проект на Националния доверителен екофонд. Общата й стойност е 61 652 лв., от които собственото финансиране е в размер на 11 652 лв.

Реализацията на проекта за зелена енергия е част от „зелената” политика на Община Банско. Използването на соларна енергия ще позволи на Общината да бъде по-малко зависима от електропреносната мрежа и ще намали разхода за еленергия, посочват от администрацията.

Допълнителен бонус е намаляване замърсяването на въздуха с въглероден диоксид от използването на твърдо гориво. Това е важно както за жителите на града, но и за туристическия бизнес, тъй като активният туристически сезон съвпада с отоплителния, а качеството на въздуха е фактор за привличане на туристи, допълват от Общината.

Related Articles

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ