12 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Смарт пътека ще води туристи до Мальовица

Подготвя се оборудване за пъвата у нас смарт туристическа пътека. Тя ще е в обсега на Мальовица, а пилотният проект е на стойност 180 хил. лв. По трасето ще има стълбове със смарт устройства, информират от Българския туристически съюз (БТС). Те ще са с автономно захранване от слънцето или вятъра. От тях ще се зареждат мобилни телефони, ще подават звуков и светлинен сигнал при бедствие в планината. Стълбовете имат и бутон за връзка със спасителната служба. Системата ще дава възможност за валидиране на планинска застраховка, а при пълна мъгла ще може да се вижда на мобилния телефон маршрутът.

Първите такива системи ще се инсталират по пътеката към Мальовица и ще са само на 4 стълба, за да се изследва ефективността им. След това ще се прецени къде още да се монтират такива устройства и да се развие системата. Подобна техника има единствено в Алпите на маршрутите за алпинисти, чрез които те да търсят връзка при необходимост.

За реализация на идеята БТС ще кандидатства съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии пред Фонда за фундаментални научни изследвания.

БТС кандидатства за финансиране по линия на Норвежката програма с проект, свързан с инфраструктурата за планински туризъм. С 1,2 млн. евро кооперации ще се включат във възстановяването на изоставени хижи, заслони и пътеки у нас.

 

Related Articles

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ