15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Свалят градския часовник в Ловеч за основен ремонт

Градският часовник върху покрива на Община Ловеч ще заработи отново след основен ремонт. Това стана ясно след като устройството бе прегледано от майстор-специалист. Стрелките му спряха преди дни поради сериозно износване на механизма му. Налага се свалянето му и ремонт в работилница. Това може да продължи месец, месец и половина, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Градският часовник е един от символите на Ловеч и е поставен след дострояване на сградата на Общината през 1983 г. Той е изработен в Лайпциг, става ясно от поставената табела. Характерно за него е, че е от тип часовникова кула с четири лица, така че „точното време“ се вижда от всички посоки.

Дългогодишният музеен деец и историк Пламен Ечков, който през 2014 г. представи изложбата „Часовниците в миналото и сега“ посочи, че тази година емблемата на Ловеч навършва 40 години.

Още от Възраждането градският часовник е бил считан за най-популярното място във всеки град. Той краси най-важните обществени сгради като акцент в архитектурата и е любимо място за срещи. Днес тези градски часовници имат по-скоро символни функции, отколкото практически, но това не отменя грижата по поддържането им.

Related Articles

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ