11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

„Седмица на мозайките в Пловдив 2021“ започва днес

С изложба днес следобед стартира форум „Седмица на мозайките в Пловдив 2021“. Тя ще бъде открита в реновираното площадно пространство до Голямата Базилика и ще може да се разгледа от жителите и гостите на града до 24 октомври. Историята, техниката и технологията на мозайките ще бъдат представени и на публична лекция в Епископската базилика на Филипопол на 4 октомври от 18.00.

Проявата е пилотен проект на Фондация „Балканско наследство“ и цели да популяризира мозайките и да привлече общественото внимание към тяхното запазване, бъдеще и въздействие в градска среда. Чрез специален тур на мозайките ще бъдат представени различни сегмента от мозаечното наследство на града – древните подови мозайки от Филипопол (3 – 4 век сл. Хр.) и консервацията на мозаечните подове на Епископска базилика (2015-2020 г.), както и модерните фасадни мозайки на Пловдив от 70-те и 80-те години на миналия век, предимно по фасадите на обществени сгради.

Турът на мозайките ще бъде достъпен на интернет страница на проекта, предлагаща текстова и визуална информация за мозайките, онлайн карта и упътвания до всеки от обектите в Пловдив. Сред тях са мозайките от Малката базилика, Епископската базилика на Филипопол, Антична жилищна сграда „Ейрене“ и Регионален археологически музей Пловдив, а също така фасадни мозайки от Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев и архитект Владимир Рангелов, Вълчан Петров, и други.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ