24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни – Румъния, Молдова, Украйна и България, от 26 до 29 март в Балчик.

Домакини са Националният институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо – Париж, които си партнират вече 20 г. в специализирания курс Шайо в България. Форумът се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата и на френското правителство. Семинарът ще създаде рамката на бъдещото сътрудничество на Балканите. Българските и френските експерти ще разкажат за опита и проектите на курса, както и за методологията на Школата Шайо – една от най-авторитетните в сферата на опазването. Възпитаниците на българския курс са повече от 140 архитекти, сред които има и проектанти от Сърбия и Северна Македония. Архитектите от Румъния, Молдова и Украйна ще представят опита си в обучението и опазването на паметниците на културата.

Балчик е избран за място на срещата заради своето архитектурно и историческо наследство от 19-и 20-и век. Част от форума ще се проведе на терен в града и околностите му, в курорта „Албена“ и в румънския курорт Ефорие. Ще бъдат набелязани потенциални места за експерименталната работилница наесен, чийто фокус ще бъдат развитието и общите тенденции в архитектурата на морските курорти в региона.

Related Articles

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ