12 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

САБ представи проект за „Закон за архитектурата“

Съюзът на архитектите в България представи обобщен проект за „Закон за архитектурата“. Така на база събраните мнения и предложения, ще бъде актуализиран съставът на работната група по Закона и обсъдена по-нататъшната му работа.

Мотивите за новия „Закон за архитектурата“ от САБ обобщават така:

Архитектурата е многопрофилна, разгърната във времето и ресурсоемка, масова човешка дейност, с голямо влияние върху хората, обществените структури, управлението и икономиката. Тя, и в частност архитектурно-строителния процес, се осъществяват при сложно преплитане на гледни точки, интереси, влияние и императиви. Нейните продукти са част от културата, изграждат духовните и естетически стойности на нашата материална жизнена среда. Ето защо днес правото на качествена архитектура се прокламира като основно човешко право.“

Сред акцентите, наложили задачата да се създаде първична правна рамка и да се регламентират и развият обществените отношения, свързани с процеса на създаване и функциониране на архитектурата като част от културните, духовни и естетически практики на обществото, са:

Не съществуват първични нормативни документи, които да са насочени към осъществяване на нейната цялостна същност, в това число на културните й функции, към осигуряване на съгласуваност между отделните фази на архитектурния процес – изследване, проучване, проектиране, реализация, експлоатация.

Не съществува изградена система за обществена оценка на архитектурата.

–  Не са изградени необходимите връзки между архитектите и органите за управление от една страна, архитектите и обществото от друга.

Не съществуват условия за взаимодействие между различните творчески специалности в естетическото изграждане на средата.

Не са докрай изяснени правата и задълженията на архитекта в процеса на изграждане и управление на средата – заплащане, авторски права, участие в строителството и др.

–  Не съществува организация на научните изследвания в тази област на архитектурата.

Не съществуват както държавни, така и обществени структури, които да могат да поемат отговорности за качеството на крайния продукт – построената сграда, още по-малко за качеството на по-обширни архитектурни комплекси до облика на селищата и ландшафта.

Решението за разработване на проекторамка за Закон за архитектурата бе взето по време на 30-то Общо събрание на Съюза на архитектите на 30 ноември 2020 г.

Проф. д-р арх. Тодор Булев като председател на съюза иска и неотложни промени в Устава на САБ.

Те се основават на наблюдения от работата на САБ, особено през последните две години.

Смисълът на предложенията е:

– Оптимизиране на организационната структура на САБ;

– Стабилизиране на организационния живот;

– Активизиране творческия потенциал на съюзните членове;

– Въвеждане на нови форми на организационен живот в условията на пандемия.

Снимка: САБ

 

 

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ