15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Русе получава над половин млн. лв. за дигитализация и опазване на културното си наследство

Проектът на Община Русе „Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне“ е одобрен за безвъзмездно финансиране, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Средствата ще бъдат получени по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Проектът е по идея на общината, а стойността му е 525 355,96 лв. със срок за изпълнение 24 месеца от подписване на договора. За реализирането на проекта местната управа ще си партнира с основните културни институции в града – Регионалния исторически музей, Драматичен театър „Сава Огнянов“, Куклен театър – Русе, Общинския културен институт „Художествена галерия“, Държавната опера, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, Възрожденско читалище „Зора 1866г.“, Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, а също и с Националния музей в Лихтенщайн.

В рамките на проекта културните институти ще си сътрудничат за опазване и подобряване условията за достъп до културно наследство чрез неговото дигитализиране и атрактивно представяне. За целта ще бъде създаден Център за дигитализация. Акцентът на проекта ще бъде съхраняването и популяризирането на историята на Русе, бурното развитие на града и оживения културен живот през годините.

Ще бъдат дигитализирани над 30 хиляди снимки, документи, плакати, афиши, картички, програми, статии, пиеси, картини, костюми и други културни и исторически артефакти. Те се съхраняват в архивите на Община Русе и културните институции. Ценностите ще бъдат достъпни за всички на създадената платформа. С помощта на проекта културното наследство на Русе ще може да се включи в общоевропейския културен обмен, представяйки самобитността на региона.

Related Articles

Продават дома на Фреди Меркюри в Лондон

Къщата на Фреди Меркюри, в която певецът изживя последните десет години от живота си, се продава, съобщи агенция "Асошиейтед Прес“, цитирана от БТА. За имота...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ