Русе и Гюргево със споразумение за съвместна зимна поддръжка на Дунав мост

0
161

Областният управител на Русе Галин Григоров и префекта на окръг Гюргево Анета Матей сключиха споразумение за сътрудничество и общи действия в случай на усложнена зимна обстановка. Целта е да се осигури безпроблемно функциониране на Дунав мост през настоящия зимен период.

Този сезон снегопочистването на съоръжението ще се извършва от румънската страна. В случай на затруднения и кризисна ситуация ще се разчита на помощ и от България.

В двустранното споразумение са уточнени лицата и механизмите за координация на действията, касаещи безопасността на трафика по моста през експлотационния зимен сезон 2020 – 2021 година. Например при издаване на предупреждение за оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево имат ангажимент да се уведомят взаимно в рамките на максимум 30 минути, а в случай на обявен жълт код максималното време за реакция ще бъде два астрономически часа.

При необходимост ще се създава организация за спиране на моторните превозни средства в близки населени места или съседни области от двете страни на река Дунав, така че да се избегне създаването на колони от леки и товарни автомобили.

Подписването на двустранния протокол се осъществява с подкрепата на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и изп. директор Лили Ганчева.