11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

КАБ обединява усилия с държавата и общините за развитието на сектора

Общото събрание на КАБ определи ключовите приоритети на бранша за 2022 

Близо 300 делегати от цялата страна участваха в 21-то Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ), което се проведе на 15 и 16 април в София. Събитието бе официално открито от председателя на КАБ арх. Владимир Милков, който обяви началото на честванията на 85 годишнината от създаването на професионалната организация. По този повод през есента в София ще бъде открита мащабна изложба, която ще гостува на всички 28 регионални колегии на КАБ. Паралелно с нея ще се провеждат професионални лекции и дискусии на архитектурна тематика във всеки един от регионалните центрове. В рамките на честванията през октомври ще се състои и конкурсът “Български архитектурни награди 2022”. Πoздpaвитeлни aдpecи бяха пpoчeтeни oт имeтo нa пpeзидeнтa Румен Радев, Архитектурния съвет нa Европа, Съюза на ландшафтите архитекти, KИИΠ, KCБ и други.

Приоритетите пред архитектурния бранш

Tpaнcфopмaциятa нa ЗУT и подзаконовите наредби, електронизацията нa административните услуги в сектора, засилване на строителния ĸoнтpoл, повишаване качеството на архитектурния продукт, пpeдeфиниpaнe нa oтгoвopнocтитe нa yчacтницитe в cтpoитeлния пpoцec. Това са ключовите приоритети, които очерта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов в приветствието си към делегатите.

Основен фокус на МРРБ през 2022 г. е проектът за изменение и допълнение на ЗУТ, който се подготвя от междуведомствена работна група с участието на представители на бранша. Специален акцент ще бъде поставен на изменението на Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. “За изпълнението на тази мисия е необходим диалог между държавните институции и представителите на архитектурния бранш”, изтъкна арх. Аспарухов.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столична община и КАБ работят съвместно за електронизацията на административните услуги в сектора. В момента сайтът на Направление “Архитектура и градоустройство” към СО предоставя възможност за онлайн предаване на проекти само в областта на устройственото планиране. Очаква се през следващата година да стартира реален процес, свързан с електронното предаване на инвестиционни проекти, информира главният архитект на Столична община Здравко Здравков, който поздрави участниците в Общото събрание.

Най-важните решения на Общото събрание

Приоритетни задачи за 2022: промени в ЗУТ, ЗОП и подзаконови наредби; изработване на нов Кодекс; стартиране работата на Европейски информационен хъб за обучение по строително-информационно моделиране (СИМ); създаване на звено към КАБ за продължаващо обучение; финализиране на промените в Устава на КАБ; усъвършенстване на Методиката за себестойността на проектантския труд в инвестиционното проектиране и устройственото планиране и други.

Годишната вноска за проектантска правоспособност и членство в КАБ става 300 лв. (вместо досегашните 240 лв.).

Приети бяха допълнения в Устава на КАБ, с които се създава възможност за ползване на електронни услуги от членовете през уеб сайта на КАБ; определя се редът за поддържане на регистъра на проектантите в електронна форма; прецизират се правилата за вземане на решения от Общото събрание.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ