Референдум за застрояването и паркирането в София иска районен кмет

0
94

Референдум в софийския район “Изгрев” да се проведе заедно с парламентарните избори на 4 април 2021 г. – такова искане е внесъл в Столичния общински съвет кметът на района Делян Георгиев. В свой пост във Фейсбук той уточнява, че това било неговото основно предизборно обещание.

Въпросите в допитването са:

1. Да се спре ли застрояването на зелените площи – паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване и на площите между сградите при комплексно застрояване – паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, район “Изгрев”, за срок от 10 години?

2. Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, район “Изгрев”?

„Необходимо ни беше време да проучим законодателството за наличието на легалните дефиниции, с които то регламентира площите, чиято защита търсим. Проучихме и досегашния положителен и негативен опит за провеждане на допитвания със сходен предмет. Решихме да предложим провеждането на допитването заедно с редовните парламентарни избори. В изборния процес са ангажирани всички парламентарни партии, има застъпници и наблюдатели, което гарантира коректността на провеждане на допитването и резултатите от него“, коментира районният кмет Георгиев.