10 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Реставрират знакови сгради в живописна Трявна

Къщата-музей на Ангел Кънчев и къщата-музей на баща и син Петко и Пенчо Славейкови в Трявна ще бъдат реставрирани. Това са два от най-посещаваните от туристи и разпознаваеми културни обекта в живописния град. Управлението им е под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Финансирането на ремонтите е осигурено от Министерството на културата по програмата “Опазване на недвижимо културно наследство”.

Със средствата в размер на близо 140 000 лева ще се извърши текущ ремонт, фасадна и друга консервация и реставрация на къщата-музей на Ангел Кънчев.

Ремонт на покрива, фасадна и допълнителна консервация и реставрация са предвидени и за Славейковата къща. Общата стойност на ремонтните дейности е 116 757 лв.

Къщата на баща и син Славейкови е сред Недвижимите културни ценности на България, има висока архитектурно-строителна стойност. Също така музеят е сред най-значимите обекти на Трявна за развитието на местния културен туризъм, допълват от общинската администрация.

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ