13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Реновират синагогата във Видин със средства по ОП“ Региони в растеж“

Напредва работата по pecтaвpaциятa нa Cинaгoгaтa във Bидин cъc cpeдcтвa oт yпpaвлявaнaтa oт MPPБ по OП „Peгиoни в pacтeж“ 2014-2020 г. Дo ĸpaя нa дpyгaтa гoдинa cгpaдaтa тpябвa дa бъдe гoтoвa, ĸaтo ce пpeвъpнe в ĸyлтypeн цeнтъp нa имeтo нa Жyл Πacĸин, poдeн в дyнaвcĸия гpaд.

Пpoeĸтът e нa cтoйнocт близo 10 млн. лв. Средствата са осигурени по Eвропейска програма. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 275 300 лв., от които 7 034 005.00 лв. – европейско финансиране и 1 241 295.00 лв. – национално финансиране, както и финансиране чрез инвестиционен кредит от 1 500 000 лв.

Видинската синагога е втората по големина в страна след тази в София и е известна сред еврейската общност в града като „Белият лебед на Дунав“, защото се е виждала от реката.

От 1950 г. синагогата губи функция като молитвен храм и е била използвана за склад, което е влошило изключително много нейното състояние. През 2017 г. собственикът на синагогата – Организация на евреите в България „Шалом“ решава да дари сградата на община Видин.

Ръководител на проекта за възстановяването на обекта е арх. Ангел Недялков. Синагогата ще бъде реновирана такава каквато е била построена през 1892 година. Фасадата е била бежово светла, покривът е бил с червени керамични керемиди и четири купола, които са били покрити с алуминиева ламарина.

За съжаление от някогашното обзавеждане и прекрасни витражи не е останало нищо, но пък има пълно архитектурно заснемане, което е архивирано. Това ще помогне за възвръщане на някогашния блясък на сградата, като крайният срок за това е 2022 г.

 

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ