12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Ремонтът на Дунав мост може да започне най-рано през октомври

Най-рано през октомври може да започне основен ремонт на българския участък от Дунав мост при Русе. Това обясни вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов на среща с Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску – извънреден и пълномощен посланик на Румъния в България. Двамата обсъдиха липсата на добра транспортна свързаност между съседните държави.

Проектирането на основния ремонт на българския участък от моста между Русе и Гюргево е на финален етап, като се очаква и становището на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Проектът ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, прогнозната стойност и срок за изпълнението им. След готов технически проект Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществени поръчки за строител и за надзор. Ако ремонтните дейности започнат до края на тази година, мостът ще е готов през пролетта.

Вицепремиерът представи пред посланик Предеску приоритетни пътни проекти. Например магистралата „Русе – Велико Търново, част от транспортния коридор от Букурещ през България до Александруполис в Гърция. Друг проект е автомагистрала „Черно море“, за която АПИ изготвя разширен идеен проект.

От ключово значение за двете страни са и пътищата по транспортен коридор „Ориент – Източно Средиземноморие“. Идеята е да се изгради магистрала от Видин през Монтана с тунел под прохода „Петрохан“ до София, където да се свърже с АМ „Струма“. От своя страна Румъния трябва да подобри транспортната си инфраструктура към „Дунав мост 2“ от Арат до Калафат. За проекта за магистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2, вицепремиерът получи подкрепа от еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра.

Като един от основните инструменти за съвместна дейност в интерес на двете държави бяха коментирани програмите за териториално сътрудничество. Новата програма ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния – България 2021-2027 е с бюджет 207,5 млн. евро, като се очаква да бъде одобрена от Европейската комисия.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ