16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Ремонтират часовниковата кула в Разград

Ремонтират часовниковата кула в Разград, съобщиха от общинската администрация. Дейностите са били планирани през лятото след експертно обследване на състоянието ѝ. Инспекцията е установила, че ремонт е необходим както на часовниковия механизъм, така и на купола.

Преди дни специалисти са освежили купола на кулата. Обработена е дървената част, подменени са и две от гредите, които държат чука на камбаната.

Предстои да бъде ремонтиран и часовниковия механизъм. Той ще бъде извършен от столична фирма, която има договор с общината за поддръжка на часовника.

Поради амортизация на декоративното осветление на кулата е предвидено да бъдат поставени нови икономични осветителни тела. Те са част от новата визия на общинската управа по поддръжка и акцентиране върху сгради – символи на града, посочват от общината.

Часовниковата кула е един от символите на Разград. Тя е построена в 18 век и е изцяло преустроена в сегашния ѝ вид през 1864 година. Кулата се отличава от другите часовникови кули в страната по своята архитектура, защото в някои черти от градежа си много наподобява постройка на църква. Общата ѝ височина е малко над 26 метра, а дебелината на зида – около 1 метър. През 1984 година Часовниковата кула е обявена за национален паметник на културата.

Related Articles

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ