14 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията „Владимир Димитров – Майстора“. В реконструкцията е включено и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в кюстендилската галерия, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

От страна на НХА е заложено преустройство и модернизация на сградата на ул. „Шипка“ и превръщането ѝ в модерен културен център. Столична община ще изгради художествено осветление на гробницата-мавзолей на княз Александър Батенберг, ще подмени климатична инсталация и ще извърши ремонт на покрива на Регионалния исторически музей в столицата, ще бъдат направени консервация и реставрация на останки на част от античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“.

Ремонтът в Кюстендил предвижда цялостно дострояване на галерията, включително на частта, която в момента се използва за пърформанси. Това трябва да се превърне в културния институт, за който отдавна мечтаем, коментира Паунов. Проектът, изработен преди години, предвижда създаване на нови зали и експозиционни площи, включително под земята, където се намира крепостната стена на антична Пауталия.

За галерията в Кюстендил ще бъдат отпуснати 14 милиона лева, за НХА – 5,4 млн. лева, а за Столична община – половин милион лева.

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ