6 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Районен кмет против общината да продава дела си в знакова архитектурна сграда в Пловдив

Кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов ще предложи сградата, известна на пловдивчани като Къщата с медальона, да бъде изключена от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2021 г.

От документа, публикуван на сайта на общината , става ясно намерението й да продаде дела си в знаковия за града архитектурен паметник на културата, който се намира на бул. „Шести септември“ №163, близо до Съдебната палата.

        

Къщата с медальона е строена през 1908 г. и се счита за най-красивия образец на сецесиона в Пловдив. Автор на проекта е известният архитект Пенчо Койчев, проектирал и Съдебната палата в София.

Сградата е била собственост на аптекаря Харитон Куев, който е за кратко и кмет на Пловдив през 1919 г. През 30-те години къщата е купена от богатия търговец Арис Гурбетян, но след 1944 г. семейството губи собствеността си върху нея. След 1989 г. сградата е реституирана.

 

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ