11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Разширяват системата за разделно събиране на отпадъци през 2021 г.

Системата за разделно събиране на отпадъци, която работи успешно като пилотен проект в район „Надежда“, ще бъде разширена през 2021 г., съобщават от Столичната община. Ще бъде закупена нова техника за рекултивация на депата и поддържане на чистотата в града.

Зам.-кметът по екология Десислава Билева предлага за това да бъдат използвани част от отчисленията, които Столичната община е натрупала за намаление на депонираните отпадъци, съгласно закона чл. 64 от Закона за управление на отпадъците.

Предложението ѝ до Столичния общински съвет включва още и проучване на възможността за изграждане на инсталации за оползотворяване на строителните отпадъци. С проектите за разделно събиране в районите се обособяват специални места за контейнери за различните типове отпадъци, а част от спестените средства от рециклиране се връщат за облагородяване на квартала, който участва.

Размерът на средствата, които ще бъдат използвани за трите проекта, е 7 млн. лв. Общо натрупаните отчисления по Закона за управление на отпадъците от Столичната община са 27 млн. лв. за последните 9 години. Те ще бъдат използвани поетапно за подобряване на чистотата в града и постигане на целите за „Кръгова икономика“ на Европейския съюз.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ