24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Изграждат нов пристан на остров Света Анастасия

В ход е проектът за подобряване на условията и безопасността при акостиране на остров Света Анастасия. Най-простото обяснение е, че се удължава с 10 метра старата кейова стена, а едновременно с това ще се изгради още една, дълга 40 метра, информират от пресцентъра на община Бургас. Така ще се получи пристан, затворен от две страни, а не защитен само от едната. Сега се работи по тази част от проекта, свързана с Ел и ВиК захранване. Изготвят се модулите, които ще се сглобяват на място за изграждане на новия пристан. В средата на април ще започне работата в акваторията на острова. За целта ще бъде използвана плаваща платформа.

Ще се работи под Лекарната, на разстояние от Гъбата, която няма да бъде засегната по никакъв начин, както и никоя друга от забележителностите на острова. Даже напротив – очаква се с изпълнението на проекта да бъде защитена от ерозия неговата скалиста основа, уверяват от общината.

С изграждането на новия пристан ще бъде удължен периодът за посещение на острова. Той ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове.

Скоро остров Света Анастасия отново ще посреща своите гости, като се спазват всички изисквания за дезинфекция и здравна безопасност. Община Бургас гарантира, че работата по обновяване и разширяване на пристана няма да попречи изобщо на туристическия сезон, тъй като ще се върши основно в морето.

* Остров Света Анастасия е с вулканичен произход. В резултат от въздействието на вятъра и вълните, през вековете са се появили скалните му образувания – Гъбата, Дракона, Портата на слънцето, Пиратския кораб. Островните брегове са каменисти и недостъпни. Достъп има само от югозападния край, където се намира сега съществуващият малък пристан.

Островът за пръв път е нанесен на картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през XVII век. През 1889 г. е изграден фар от френска компания. Първоначално той е бил монтиран на железен стълб, издигащ се на 40 метра над морското равнище. При хубаво време светлината му се е виждала на 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите на новия фар. За първи път той е запален на 13 юни 1914 г. и вече повече от 100 години продължава да обслужва корабоплаването в района.

Почти целият остров е обкръжен с риф, който в южния си край е широк 1,5 метра, а дълбочината му е 5 метра. В близост до северния и източния бряг има надводни камъни, около които дълбочината рязко намалява. От 2001 г. островът е със статут на културно-историческа забележителност.

Related Articles

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ