18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

МРРБ прекрати договора за изработване на ОУП на Царево

Министерството на регионалното развитие и благоустройството прекрати по взаимно съгласие договора с фирмата, на която бе възложено изработването на проект за изменение на общия устройствен план (ОУП) на община Царево и на екологичната оценка към него. На фирмата са наложени неустойки.

Основните причини за прекратяването на договора са огромното забавяне на изпълнението му, както и направените изменения в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“ след възлагането на изработването на плана. Това налага работата по новия ОУП на община Царево да започне отначало.

МРРБ ще започне разговори с общината за обявяването на нова процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да направи измененията в общия устройствен план.

Изменението на ОУП на община Царево е възложено от МРРБ в изпълнение на изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Проектът включва изработване и на доклади за Екологична оценка и за оценка на степента на въздействие върху защитените зони от НАТУРА 2000, съгласно изискванията на законите за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие.

През 2020 г. са проведени консултации по доклада за екологичната оценка. Тогава МОСВ дава становище, че в проекта устройствените зони значително са увеличени и са предвидени за устройване територии, които не са били разгледани в доклада за оценка на степента на въздействие.

През 2021 г. Министерският съвет приема изменения в списъците на защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, с което променя и границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“. След решението от 2021 г. част от нея вече попада в териториалния обхват на община Царево. Това налага и допълване на оценката за степента на въздействие, която да мине нова оценка за качество от страна на МОСВ.

Related Articles

Търси се решение за спасяване на Боянското блато

Идеята е естествена влажна зона да се обособи като градски парк Гражданската група в защита на Боянското блато заедно с екип от МОСВ обсъждат мерки...

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ