15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Разград вече има система за мониторинг на качеството на въздуха

Разград монтира система от сензори за измерване качеството на атмосфения въздух в града. Стартът бе даден в Детска градина „Шестте ястребинчета”. Системата включва три станции с по 6 сензора за различни видове замърсители. Другите две станции ще бъдат също върху покривите на детски заведения, но в други райони на града – ДГ “Детелина“ и ДЯ “Слънчево детство“. Съоръженията, които се монтират, са на Технически университет-София, а самите сензорите са произведени във Великобритания.

Устройствата изамерват концентрацията на въглероден окис, азотни двуокиси, амоняк, серен двуокис, сероводород и фини прахови частици. Отчитат и атмосферните условия – температура, влажност на въздуха, атмосферно налягане, посока и скорост на вятъра.

Обобщената информацията от трите станции ще се изпраща до централизиран обект и през уеб адрес ще може да се наблюдава от жителите на Община Разград в реално време на интернет страницата на Общината. Там ще се представят както моментните стойности, които ще се получават на всеки 15 секунди, така и визуализация под форма на графики, чиято актуализация ще е ежеминутна. В напълно реално време на графиките ще може да се сравнят текущите стойности с допустимите стойности по Български държавен стандарт.

Веднъж годишно системата ще минава през профилактика, гаранционният й срок е от 2 години, след което тя ще трябва да се провери и калибрира. Системата на Техническия университет е използвана в Столична община, там станциите са били монтирани към автобусния транспорт. Интерес към нея има и от Община Русе, където обмислят да използват 5 точки за поставяне на станциите.

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

Продават дома на Фреди Меркюри в Лондон

Къщата на Фреди Меркюри, в която певецът изживя последните десет години от живота си, се продава, съобщи агенция "Асошиейтед Прес“, цитирана от БТА. За имота...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ