12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

БТА планира зелена трансформация за „Двореца на журналистиката“

Студенти от Лесотехническия университет и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) представиха своите идеи за трансформация на историческата сграда на Българската телеграфна агенция и зоната около нея.

На форум, с който БТА се включи в европейската инициатива „Фестивал на Новия европейски Баухаус“, студентите визуализираха своите проекти за превръщането на централния офис на Агенцията в столицата в достъпна, естетична и зелена среда за местната общност.

Идеите включваха елементи от алейната композиция на пространството пред сградата, настилката, озеленяването, водни ефекти, художествено осветление, специални холограми и др. Проектите акцентирахаи върху различни начини за подобряване на фасадата на сградата, шумоизолация и енергийна ефективност.

БТА работи по проекти, които целят да трансформират централния офис, намиращ се на едно от най-замърсените места в София – бул. „Цариградско шосе“, в близост до Орлов мост. Идеята е сградата да стане енергийно ефективна и достъпна за хора с намалена подвижност чрез изграждане на асансьор.

Екипът на БТА е разработил също и проект за превръщане на част от покрива в тераса и зелена градина, което е ефективно решение на проблема с „топлинните острови“.

снимки: Веселин Шахънов, фейсбук

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ