15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

26% скок на пътуванията на българите зад граница за деветмесечието

Пътуванията на българите в чужбина през септември са се увеличили с 26.8% (816.5 хил.) в сравнение със същия месец на 2022 г., сочат данните на Националният статистически институт (НСИ).

Българите са пътували най-много с цел гостуване, обучение, посещения на културни и спортни мероприятия – 42.5%, следвани от почивките и екскурзиите – 41.7%, а със служебна цел са били 15.8% от посещенията.

Най-голям брой пътувания българските граждани са осъществили до съседните държави. На първо място е Гърция – 243.9 хил., а целта е почивка. Турция е втората по посещаемост страна от българите – 208.9 хил., следвана от Сърбия – 61 хил., и Румъния – 57.4 хил. души с цел работа.

Извън пределите на Балканите Германия е най-посещавана държава от българите (51 хил. посещения), следвана от Италия (23.1 хил.) с цел почивка. На трето място е Австрия с 19.7 хил. посещения от български граждани.

1.2 милиона чужденци са посетили България през последния летен месец на 2023 г. Това са с 8.4% повече в сравнение със септември 2022 г., сочи още статистиката.

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ