16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

При 1/3 от обществените поръчки на общините липсва конкуренция

Субективизъм е другият негатив при избор на изпълнител

Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините, съдържат критерии, които дават възможност за субективизъм при избора на победител. Данните са от изследване на Българския институт за правни инициативи. От организацията представиха резултатите от пилотно проучване и разработен от тях Индекс на корупционния риск при обществените поръчки.

Проверени са 166 процедури, избрани на случаен принцип, чийто възложител са общини – административни центрове на области.

Сред често срещаните нарушения е липсата на конкуренция. В една трета от обявените процедури има само един участник, в още толкова – завършва само един след отстраняване на останалите конкуренти. Едва 3% от обществените поръчки са отстранени на основание липсата на конкуренция.

“Имаме сериозни основания да смятаме, че по един или друг начин се стеснява конкуренцията и възможността за състезаване на отделните субекти”, коментират пред медии анализатори.

Related Articles

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ