22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

През септември: Пускат едното платно за движение при тунел „Железница“

Очаква се тунел „Железница“ да бъде отворен за движение в едното платно през септември. Това каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира строежа на съоръжението. Той беше придружен от финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Премиерът подчерта, че по най-съвременните изисквания са направени пожароизвестителна инсталация, аварийни паркове, вентилация, генератори за LED осветление.

От Симитли нататък от май месец правим абсолютно всички препоръки на ЕК и на нашите еколози за земноводни, влечуги – тунелчета, вратички – за да не може да пострада никое, изтъкна той и добави, че това ще струва около 4 млн. лева.

Борисов посочи, че тунелът е част от коридора Юг-Север – от Гърция през България за Румъния направо през „Дунав мост“ 2.

Затова е толкова важна връзката Ботевград-Мездра-Видин-Монтана-Враца. На практика свързваме Дунава и Солун по този начин, обясни премиерът.

Нанков изтъкна, че такова съоръжение не е строено досега, то се изгражда по австрийски метод и представлява най-дългият пътен тунел на Балканите. По над 2 км са двете тръби, като по обекта се работи от октомври 2019 г.

От своя страна Ананиев допълни, че на денонощие се строят по два метра, след което се прави и първична облицовка.

Related Articles

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ