15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Приключва изграждането на втора клетка в депото за отпадъци в Перник

Строителството на втората клетка на Регионалното депо за битови отпадъци в Перник е на финалната права.

Съоръжението ще побира 375 000 кубически метра боклук. Въвеждането му в експлоатация се налага поради запълване обема на първата клетка на новото регионално сметище, което е действащо от 2015 г.

Строителството на втората клетка е на обща стойност 3 415 104 лв. От тях 2 501 529 лв. са от вноски и отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците на общините, членове на регионалното сдружение.

Останалите 913 575 лв. са средства, отпуснати от ПУДООС, предназначени за финансиране на проекти за разширяване на съществуващи регионални депа за битови отпадъци при аварийни ситуации със запълнен капацитет.

До момента са положени устойчивият и изравнителният слой пръст, както и част от отводнителните съоръжения, след което е монтирано хидроизолационното оборудване на обекта и управлението на водите.

За отводняване на района на клетките е изграден дренаж за улавяне и отвеждане на подземни води. Довършват се и системите за третиране на инфилтрирали от отпадъците води и повърхностно отводняване, както и основите на газовите кладенци.

Регионално депо за неопасни отпадъци приема боклука на над 133 000 жители. Годишният му капацитет е 47 000 т. Предстои изграждане на още две клетки.

Related Articles

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ