18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Открита за кандидатстване е процедура за близо 300 млн. лв. за иновации в бизнеса

Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура за внедряване на иновации в българските компании, информират от ведомството. Бюджетът й е 293.4 млн. лв. и това е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, която е с бюджет близо 3 млрд. лв. за период до 2027 г.

По процедурата могат да кандидатстват микро-, малки, средни фирми и дружества с до 499 служители от различни икономически сектори. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв., а максималният ще е диференциран спрямо големината на компаниите. Микро- и малките предприятия ще могат да кандидатстват за до 500 000 лв., а средните и дружествата – за 800 000 лв. Съфинансирането ще бъде от 20% до 50% в зависимост от избрания режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на изпълнение на проекта.

Проектите трябва да са свързани с внедряване на иновация в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Кандидатстването по процедурата е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020.

Проектните предложения могат да се подават до 16,30 ч. на 31 януари 2024 г. Фирмите могат да задават въпроси и да искат разяснения през същия портал до три седмици преди крайния срок. Отговорите ще бъдат публикувани на страницата на Министерството на иновациите и растежа.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ